▇  ▇     ▇      ▇   ▇      ▇
▇ ▇ ▇▇▇ ▇▇▇ ▇ ▇  ▇   ▇   ▇▇ ▇▇▇
▇▇▇ ▇ ▇ ▇ ▇ ▇ ▇  ▇   ▇  ▇ ▇ ▇ ▇
▇ ▇ ▇▇▇ ▇▇▇ ▇▇▇  ▇▇  ▇▇ ▇▇▇ ▇ ▇
▇ ▇

▇▇                  ▇
▇ ▇  ▇▇ ▇▇   ▇▇ ▇▇▇ ▇▇▇  ▇▇   ▇▇ ▇
▇▇  ▇ ▇  ▇  ▇ ▇ ▇   ▇ ▇ ▇ ▇   ▇  ▇
▇   ▇▇▇  ▇▇ ▇▇▇ ▇   ▇▇▇ ▇▇▇ ▇▇▇  ▇▇
▇                            ▇

Nesne Yönelimli Programlama Konseptleri



[Yazılım] [Tasarım]

OOP (Object Oriented Programming), nesne yönelimli programlama anlamına gelir ve programlama dünyasında oldukça yaygın bir kavramdır. OOP, bir programlama paradigmasıdır ve bu paradigmaya dayanan dillerde programlar nesnelere odaklanır.

OOP Konseptleri Neler?

OOP konseptleri şunlardır:

Nesne (Object)

OOP ‘nin temeli olan nesneler, bir varlığı temsil eder ve veri ve işlevsellik içerir. Nesneler, bir sınıfın örneği olarak tanımlanabilir.

Sınıf (Class)

Nesnelerin şablonlarını oluşturmak için kullanılan kod bloklarıdır. Bir sınıf, bir nesnenin yapısını ve işlevselliğini tanımlayan değişkenlerin ve metodların bir koleksiyonudur.

Kalıtım (Inheritance)

Bir sınıfın, başka bir sınıftan tüm özelliklerini devralmasına olanak tanır. Bu, kod tekrarını önler ve daha kolay bakım sağlar.

Polimorfizm (Polymorphism)

Aynı sınıftan farklı nesnelerin aynı yöntemi farklı şekilde uygulayabilmesidir. Bu, kodun daha esnek olmasını ve tekrar kullanılabilirliğini arttırır.

Soyutlama (Abstraction)

Bir nesnenin karmaşık yapısını gizleyerek, sadece gerekli özellikleri ve işlevleri gösteren basitleştirilmiş bir arayüz sağlayarak, kodun daha anlaşılır ve yönetilebilir hale gelmesini sağlar.

^